стати на військовий облік

Я, батько трьох дітей, віком до 18 років. Мені 48 років.Маю тимчасовий консульский облік за кордоном. Не маю військового квитка. В консульстві мені повідомили, що по приїзду в Україну я маю стати на військовий облік. Чи може хтось з ваших фахівців мене проконсультувати з цього питання?
09.08.2023 11:24 427

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 796
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Питання військового обліку регулюється, зокрема, Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" та постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. N 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

В Україні існує військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Враховуючи Ваш вік (більше 27 років),  Ви є військовозобов’язаним. 

Відповідно да зазначених норм законодавства взяттю на військовий облік військовозобов'язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України:

звільнені з військової служби в запас;

які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

які звільнені від призову на строкову військову службу;

які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі.

Військовозобов’язані  після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Отже, Вам по приїзду в Україну необхідно звернутися до ТЦК та СП (військомату). При собі необхідно мати паспортні документи та документ про місце проживання. Якщо у Вас є приписне, яке Ви отримували в якості призовника, то його також треба мати з собою. 

Військомат перевіряє наявні у Вас документи, оформлює картку первинного обліку та направляє на медкомісію за результатами якої ВЛК (військово-лікарськка комісія) приймає рішення щодо ступеня вашої придатності за станом здоров’я. Після цього Ви підлягаєте взяттю на військовий облік, якщо тільки за рішенням ВЛК Вас не буде визнано непридатним до військової служби за станом здоров’я та виключено з військового обліку. 

За результатами взяття на військовий облік Ви отримаєте військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. 

В той же час, Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. 

Отже, при зверненні до ТЦК, одночасно з проходженням процедури взяття на військовий облік, Ви маєте право подати заяву про надання відстрочки від призову під час мобілізації у зв’язку з наявністю у Вас на утриманні трьох дітей.

До заяви про надання відстрочки необхідно додати нотаріально засвідчені копії документів, які підтверджують право на відстрочку. 

Такими документами можуть бути:

Свідоцтво про народження дітей;

Свідоцтво про одруження з матір’ю дітей;

Посвідчення батьків багатодітної сім'ї.

Отже, після розгляду вашої заяви та доданих документів, ТЦК має прийняти рішення щодо надання Вам відстрочки від призову під час мобілізації. 

Крім цього, наявність у Вас трьох дітей дає право на виїзд за кордон. 

Відповідно до пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

До інших осіб в цьому випадку належить батько трьох дітей віком до 18 років, оскільки Він не підлягає мобілізації на підставі абз. четвертого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Якщо Вам необхідний зразок заяви про надання відстрочки або є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram