Агресивна сусідка

В моїй квартирі зі мною проживає 7 кішок: вакциновані, стерилізовані. Документи і і паспорт на всіх є. Здорові.
Сусідка, що мешкає у сусідній квартирі скаржиться на те, що до неї з нашої лоджії йде запах хімікатів якими ми обробляємо квартиру після котів + воняє кошками.

Але в нашій квартирі дійсно немає запаху. Кішки ніколи не ходили і не ходять до туалету на балкон чи лоджію. В них в тулеті стоїть 3 лотка, які ми тримаємо у чистоті.

Вона натякає, що нам треба позбавитися тварин.
Зараз пустила шум, що в її внука з`явилась алергія чи то на наших котів, чи то на ту «хімію» якою ми обробляємо лоджію. Хоча на лоджії пахне тільки чистою білизною.


Скажіть, чи є шанс того, що вона може заявити на нас та суд постановить прибрати тварин? При яких умовах це можливо чи можно спати спокійно і вона нічого не добєтся?

09.08.2023 19:07 345

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Доброго дня! Відповідно до ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 10 Житлового Кодексу України, громадяни зобов'язані дбайливо ставитися до будинку, в якому вони проживають, використовувати жиле приміщення відповідно до його призначення, додержувати правил користування жилими приміщеннями, економно витрачати воду, газ, електричну і теплову енергію.

Жилі будинки і жилі приміщення не можуть використовуватися громадянами на шкоду інтересам суспільства.

Таким чином, у Вас, як і у будь-якого співмешканця багатоквартирного житлового будинку є обов’язок використовувати будинок за призначенням та не шкодити інтересам суспільства, інтересам інших співмешканців.

Відповідно до ст. 13 ЦК України, при здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. При здійсненні цивільних прав особа повинна додержуватися моральних засад суспільства. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені положеннями цієї статті, суд може зобов`язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.

У відповідності до ст. 386 ЦК України, держава забезпечує рівний захист прав усі суб`єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому шкоди.

Положенням ст. 319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов`язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Як вказано в рішенні Ордженікідзевського районного суду м. Запоріжжя № 335/7988/20 2/335/411/2021, одним з обов`язків особи, яка утримує домашню тварину, є дотримання санітарно-гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримується домашня тварина (місце постійного утримання), та норм співжиття

Таким чином, можливий позов Вашої сусідки буде задоволений виключно в разі, якщо Ви порушуєте санітарно-гігієнічні норми. Сам факт наявності у Вас домашніх тварин, якщо Вами не порушуються санітарні норми і, як Ви вказали, за тваринами здійснюється належний догляд, не буде підставою для задоволення позову проти Вас.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram