Їду в Польщу, що робити якщо зупинять на блокспосту по дорозі

Збираюся їхати до Польщі як супроводжуюча особа інваліда другої групи (мій рідний батько). По документам для виїзду з батьком все ок, звонив на гарчу лінію прикордонної служби і там все чітко описали. Їхати на кордон буду на власному авто, 900км. Буду проїзджати блокпости, що мені робити якщо там зупинять і будуть намагатися дати повістку? Військового квитка немає, відстрочку не робив бо для віїзду за кордон не потрібна. Брати повістку, не приходити по ній, через деякий час заплатити штраф, і хай шукають мене в Польщі, чи все ж таки нічого не підписувати і їхати далі? Ще в мене є проблема з ногою (розірваний ахіл) вже 3 роки, постійно кульгаю, нога функціонує не на 100%. Сходив у приватну клініку, лікар зробив УЗІ и поставив діагноз (документ є), потрібна операція та мінімум півроку на відновлення. Але сказав робити операцію коли я захочу. Чи може це якось допомогти в розмові з військовими.
10.08.2023 14:59 651

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. На блокпості під час зупинки показуйте пенсійне посвідчення батька, та своє свідоцтво про народження - як доказ, що Ви дійсно являєтесь сином особи з інвалідністю ІІ групи, поясніть що Ви єдиний син, та їдете разом з батьком за межі України як супроводжуюча особа. 

2. У відповідності до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. Тож в принципі Ви і так не підлягаєте мобілізації. Але по-перше, працівники ТЦК які займаються врученням повісток, не завжди мають бажання розбиратися в документах - для них легше вручити повістку, а там вже нехай людина сама доказує військкомату - є право на відстрочку, чи немає.

3. Слід також пам'ятати, що повістка, яку можуть вручити десь на вулиці (в тому числі і на блокпості) - це повістка для уточнення облікових даних. Відповідальність за ігнорування такої повістки передбачена статею 210-1 КУпАП України: Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, з урахуванням особливого періоду - тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн.

4. Не підписувати повістку, відмовлятися від вручення - це погана ідея. Знайдуть двох свідків, складуть акт про відмову від підпису. Після цього буде вважатися, що повістка вручена належним чином. Тобто якщо відмовитесь від підпису та від вручення - для вас нічого не зміниться в кращу сторону. Але вся різниця в тому що відмовившись від вручення, Ви не будете знати - що там понаписували в повістці, без вашого відома. Тому краще взяти повістку і розписатися про її вручення. Справа в тому, що незважаючи на той факт, що Ви не підлягаєте мобілізації, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, і повинні виконувати законні вимоги військкомату. У вас немає з собою військового квитака- отже, працівники ТЦК мають право вручити повістку для уточнення облікових даних. А потім так само мають право направити вас на медогляд (ВЛК) - щоб розуміти ступінь вашої придатності до військової служби.

5. Потреба в операції - не являється підставою для НЕвручення повістки. Це навіть в більшості випадків не є підставою для отримання висновку ВЛК про непридатність або про обмежену придатність. В той же час, якщо проходити ВЛК вже після операції, то у відповідності до статті 81 Розкладу хвороб, ВЛК повинна напсиати один із таких висновків: Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо. В більшості випадків встановлюють тимчасову непридатність строком до 2-х місяців. Але це тільки після операції, а не до опеації.

На останок: найгірше що може трапитись - вручення повістки для уточнення облікових даних. В свою чергу, найгірше що може трапитись при ігноруванні такого виду повістки - штраф 5100 грн. Не оплатите - передадуть документи в ДВС, там відкриють виконавче провадження і заблокують ваші українські банківські какртки. Шукати вас точно ніхто не буде:) Потім рано чи пізно повернетеся, заплатите штраф, заплатите додатково 10% виконавчого збору, плюс 300...500 грн. як витрати на проведення виконавчого провадження, і на цьому все закінчиться. 

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram