Повістка під час захисту ктн дисертації

Працюю в науковій установі НАНУ, на виборній науковій посаді головного конструктора відділу проходив наукову атистацію, закінчив аспірантуру, вийшов на захист кандидатської дисертації, є опубліковане повідомлення МОН про захист, назначения дата 12.09.2023 розіслані автореферати до бібліотек. Але до установи принесено повістей на 22.08... які є варіанти та перспективи?
11.08.2023 16:46 604

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 188
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

 Працюю в науковій установі НАНУ, на виборній науковій посаді головного конструктора відділу проходив наукову атистацію, закінчив аспірантуру, вийшов на захист кандидатської дисертації, є опубліковане повідомлення МОН про захист, назначения дата 12.09.2023 розіслані автореферати до бібліотек. Але до установи принесено повістей на 22.08... які є варіанти та перспективи?

Добрий день! Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

Відповідно, наразі Ви завершили аспірантуру і є науковим працівником наукової організації. Отже, питання в тому, чи маєте Ви науковий ступень доктора філософії (колишнього кандидата наук).

Відповідно до ч. 6 ст. 5 ЗУ «Про вищу освіту», Доктор філософії - це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Отже, Ви матимете відповідний ступень з моменту присудження вченою радою відповідного рішення.

Таким чином, за вищезазначених умов, наразі (до 12.09.2023 р., дати захисту дисертації) Ви не маєте відстрочки від мобілізації, відповідно до чинного законодавства.

Варто зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 гривень).

Якщо Ви не явитесь по повістці, а прийдете у ТЦК та СП після захисту дисертації, то будете притягнуті до відповідальності за ч. 2 ст. 210-1 КУпАП України у вигляді штрафу, після чого зможете отримати відстрочку від мобілізації в загальному порядку. Якщо Ви явитесь по повістці до захисту дисертації і за відстуності інших підстав для відстрочки, Ви можете бути направлені на військово-лікарську комісію для встановлення ступеню придатності до військової служби та мобілізовані. 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram