Повернення з-за кордорну без інваліда

Добрий день.

Цікавить практичне питання. Чоловік виїхав за кордон, супроводжуючи батька-інваліда (прописані за однією адресою), після чого інвалід повернувся в Україну самостійно. Потім інвалід знову виїхав за кордон самостійно і повертається вже з сином-супроводжуючим. Тобто, син перебував деякий час за кордоном без батька-інваліда. Те, що поки немає адміністративної чи криміналної відповідальності за такі дії, нам відомо.

Питяння скоріше, чи можна буде сину знову виїхати таким чином у майбутньому? Чи вносять прикордонники дані такої особи в якусь свою базу чи "чорний список"?
Будь ласка, поділіться відгуками з вашої практики.

Дякую.

23.08.2023 20:22 2424

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до спільного наказу Адміністрації ДПСУ, Державної митної служби,  Державної податкової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України, МЗС України, СБУ, Мінпраці та Служби зовнішньої розвідки «Про затвердження Положення про інтегровану міжвідомчу інформаційно-телекомунікаційну систему щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний контроль» N 284/287/214/150/64/175/266/75 від 03.08. 2008 р., в Україні діє система Аркан.

Відповідно до п. 8 вказаного Наказу, система   "Аркан"   створюється   з   метою   своєчасного,  та достовірного та  функціонально  повного  інформаційно-аналітичного  забезпечення діяльності суб'єктів системи стосовно здійснення ними  заходів із запобігання і недопущення в'їзду в Україну або виїзду з  України осіб,  яким згідно із законодавством не дозволяється в'їзд  в Україну або яких тимчасово обмежено в праві виїзду з України,  у  тому числі згідно з дорученнями правоохоронних органів,  розшуку в  пунктах пропуску через державний кордон  осіб,  які  переховуються  від  органів дізнання,  слідства та суду,  ухиляються від відбуття  кримінальних покарань, припинення протиправної діяльності фізичних  і юридичних осіб,  які незаконно переправляють мігрантів в Україну  або транзитом переміщують їх через  територію  України,  посилення  контролю  за  додержанням  правил  в'їзду,  виїзду,  перебування в  Україні іноземців та осіб  без  громадянства,  а  також  виконання  інших завдань у правоохоронній сфері згідно із законодавством.

При цьому, відповідно до додатку до вказаного наказу, в систему вносяться відомості  про осіб, які перетнули державний кордон.

Відповідно, працівник ДПСУ  при повторному виїзді сина перевірить минулі виїзди у системі «Аркан» та встановить, що син знаходився за кордоном без батька-інваліда, якого мав супроводжувати.

Варто зазначити, що відповідно до Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. « Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»,  не встановлено, що порушення Правил перетинання державного кордону громадянами України тягне за собою відмову у здійсненні такого права в подальшому.

Отже, у співробітника ДПСУ нема законних підстав відмовляти сину-супроводжуючого батька-інваліда 1-2 групи у повторному перетині кордону. На практиці, безумовно, така відмова може мати місце, хоч і буде незаконною. У випадку такої відмови, рекомендую спробувати перетнути державний кордон на іншому пункті пропуску. Стала практика щодо відмови у повторному виїзді супроводжуючих осіб, які раніше порушили положення Правил перетинання державного кордону України, - відсутня.

 

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram