Вихід із академічної відпустки / 3-й рік академічної відпустки

Добридень.
У 2020 році я вступила до Запорізького Національного університету на денну форму навчання на держбюджет. У грудні 2021 року пішла в академвідпустку за станом здоров`я. У серпні 2022 року академвідпустку було ПРОДОВЖЕНО до 31.08.23 (хоча в наказі чомусь вказали "на період військового стану"; новий висновок ВКК був на руках, але його не вимагали).
Днями звернулася до відділу кадрів університету з наміром вийти на навчання, але мені було сказано, що вийти я можу лише на контракт, оскільки бюджетні місця реквізовані під окремі категорії громадян (для забезпечення виконання Постанови КМУ 1224 від 28.10.22), а на питання чи можу я продовжити академічну відпустку на третій рік мені було сказано, що ні, тому що "університет і так пішов Вам назустріч, надавши другий".
Письмову заяву на поновлення навчання від мене поки не прийняли (і відмовилися реєструвати), вимагаючи надати одночасно з нею висновок ВКК про те, що я можу розпочати навчання (про необхідність такого висновку заздалегідь не попереджали, зараз намагаюся пройти медкомісію, на що потрібен час). З цієї причини і письмової відмови від університету поки що немає.
На підставі чого студентів, які вже перебувають в академічній відпустці, можуть позбавити можливості повернутися на навчання за рахунок держбюджету?
Чи маю я право на продовження академвідпустки на третій рік? І чи може університет у цьому праві відмовити?

28.08.2023 09:09 502

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 173
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 2 ст. 46 ЗУ "Про вищу освіту", Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

Таким чином, для надання та продовження академічної відпустки необхідні підстави, однією з яких може бути стан здоров'я. При цьому максимальний строк такої відпустки законодавством не врегульований. Так, Наказ МОН та МОЗ N 191/153 від 06.06.96 втратив чинність і це питання наразі врегульовується виключно на рівні університетів.   

Відаовідно, якщо Ви отримаєте висновок ЛКК про те, що Ви не можете продовжувати академічну відпустку - то матимете право на продовження відповідого строку академічної відпустки, якщо інше не передбачено Положенням про академічні відпустки, яке ухвалено в Вашому закладі. Якщо Ви отримаєте висновок ЛКК про придатність - то це буде підставою для продовження Вашого навчання. У той же час, для більш детальної консультації, необхідно мати для ознайомлення копію данного Положення.

Відповідно до ч. 3 ст. 44 ЗУ "про вищу освіту",  Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 ЗУ "Про вищу освіту",
Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

2) власне бажання;

3) переведення до іншого закладу освіти;

4) невиконання індивідуального навчального плану;

5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

6) інші випадки, передбачені законом.


У даному випадку, Ви не були відраховані з вищого навчального закладу, і, відповідно, зберігаєте за собою право навчатись у вищому закладі на раніше обумовлених умовах, а саме за кошти державного чи місцевого бюджетів. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram