Діяльність ТОВ та поділ майна потім у разі розлучення

Доброго вечора цікавить відповідь на таке цікаве питання

Якщо є ТОВ зареєстроване в Україні до одруження - чи можна потім перевести цю компанію на міжнародний рівень або в іншу державу і чи зберігається вона з ткою ж назвою та кведами (чи згодом можна ці дані можна міняти) + чи не стає вона новою компанією і підпадає під поділ майна.

25.09.2023 00:06 392

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 145
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Якщо коротко - то ні.

Так зване переведення ТОВ на міжнародний рівень буде фактичним утворенням нової юридичної особи за правилами тієї країни, де підприємство буде створюватись. Відповідно, в кожній країні свої вимоги щодо назви, кведів. 

Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу) (ч.1 ст. 60 Сімейного кодексу України).

У той же час, відповідно до ч.2 ст.61 Сімейного кодексу України об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.

За цією нормою лише чистий прибуток у Вас, як засновника ТОВ, підлягає поділу (дивіденти, заробітна плата).

Відповідно до практики Верховного Суду (постанова по справі № 496/1249/13-ц від 10 листопада 2021 року) майно юридичної особи не підлягає поділу між подружжям у разі розлучення. У Постанові наголошено, що навіть якщо майно подружжя знаходиться у власності юридичної особи, зареєстрованої у формі приватного підприємства, то подружжя може поділити не саме майно, а частку в статутному капіталі цієї юридичної особи.

Частка в статутному капіталі та майно приватного підприємства (ТОВ) є об'єктами права спільної сумісної власності подружжя.

У цілому враховуйте, що питання поділу корпоративних прав, зокрема під час розлучення, доволі гостро постає перед українськими судами, практика деколи може змінюватись і залежить від певного конкретного випадку.

У разі виникнення додаткових запитань - прошу звертайтесь t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! Гарного Вам дня! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram