Оренда комунального майна

Якщо я взяв в оренду комунальне приміщення, де зазначено що я зобовязаний укласти договір на теплопостачання. Що буде якщо не укладати такий договір. Чи може теплопостачальна компанія нараховувати плату за опалення у разі відсутності договору.

12.10.2023 21:49 351

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

У даному випадку ви можете зіштовхнутись з наступними наслідками. Відповідно до ч. 1 ст. 783 ЦК України, Наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо:

  • наймач володіє та/або користується річчю всупереч договору або призначенню речі;

Отже,  якщо Ви не будете виконувати взяте на себе зобов’язання укласти договір теплопостачання, то наймодавець може вимагати розірвання договору з Вами.

Згідно зі ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцеві незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Питання щодо Вашого обов’язку сплачувати за теплопостачання залежить від того, як Ви розподілити вказаний обов’язок з орендодавцем в договорі. За загальним правилом, плата за теплопостачання здійснюється орендодавцем, а не орендатором в договорах оренди нежитлових приміщень.  У той же час, відповідно до ст. 815 ЦКУ, наймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Отже:

  • Якщо Ви орендували житлове приміщення, то Ви маєте сплачувати за фактично надані послуги теплопостачання, якщо інше не зазначено в договорі оренди.
  • Якщо Ви орендували нежитлове приміщення, то Ви не маєте сплачувати за фактично надані послуги теплопостачання, якщо інше не зазначено в договорі оренди.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram