Отримання довідки з ТЦК та СП про зняття з військового обліку на основі листа від ДМСУ

Чи видають зараз довідки з ТЦК та СП про зняття з військового обліку лише на основі листа від ДМСУ? Якщо так, як правильно написати заяву?

13.10.2023 22:35 630

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 176
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ч. 5 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»,  Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

Разом з тим, відповідно до Правил військового обліку призовників та військовозобов’язаних (затверджені Постановою КМУ від 30.12.2022 р.) , призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів СБУ, Служби зовнішньої розвідки - без дозволу відповідного керівника);

Таким чином, можливість зняття з обліку для виїзду на постійне місце проживання залежить від відповідного рішення начальника ТЦК та СП, оскільки від цієї посадової особи залежить надання Вам дозволу на зміну місця проживання. За відсутності відстрочки від мобілізації – отримати таке рішення законно майже неможливо. Якщо у Вас є відстрочка – існує різна практика щодо можливості отримання рішення про зняття з обліку.  В такому випадку,  достатньо буде скласти заяву у вільній формі з проханням зняти Вас з обліку військовозобов’язаних на підставі ч. 5 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу».

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram