Можно ли уволиться с армии если есть определенные болезни

Я служу с первого месяца войны
Я хочу уйти с армии или перевестись как обмеженно придатный в мене (невелика арахноидальна киста левого скроневого полюсу врождённая начинаются головные боли уже с год )
По этой причине можно уволиться с армии или перевестись в город где проживаю

30.10.2023 10:35 559

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 190
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ч. 4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу», військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час дії воєнного стану:

- за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

Відповідно, особа, яка визнана обмежено придатною до військової служби, не може звільнитись з військової служби за станом здоров’я. Таке звільнення можливе якщо ви будете визнані або непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку або ж тимчасово  непридатним з переоглядом не менш як за 6 місяців.

Щодо служби у Вашому місті для обмежено придатних:

Відповідно до п. 20.3. Положення «Про військово-лікарську експертизу» (затверджено наказом МОУ № 402 з відповідними змінами),  Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах.

Відповідно, у Постанові ВЛК має бути зазначено, які саме види служби та роботи Вам протипоказані.  Перевестися, наприклад, у ТЦК та СП в місто де Ви проживаєте, Ви можете як обмежено придатний, якщо у ТЦК та СП є вільні вакансії та матимете відповідне відношення. Але жодних гарантій, що Вас переведуть саме у те місто, де Ви проживаєте нема.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram