Дверь в общем коридоре соседи поставили без нашего согласия

Добрый день. Соседи в наше отсутствие поставили дверь в общем коридоре, которая отделяет их квартиру от остальных квартир на этаже. Сделали они это, как я понимаю, незаконно, потому что разрешения у нас не спрашивали. Плюс ко всему этой дверью они перекрыли доступ к счетчикам и щитку нашей квартиры. Давать дубликат ключа от двери соседи отказываются. Когда нужно сверить показания счетчика или вызвать мастера их часто не бывает дома, чтобы они могли открыть дверь и предоставить нам доступ. ЖЭК в этом вопросе тоже не помогает. Можно ли решить эту ситуацию мирным путем с юридической точки зрения? Либо лучше обратиться в суд? И какие шансы его выиграть?

02.11.2023 20:53 230

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного Кодексу України, Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав).

Таким чином, вказаний коридор є спільною сумісною власністю жителів будинку.

Відповідно до ч. 2 ст. 369 ЦК України, Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

Отже, Ваш сусід міг вчинити такі дії виключно за згодою співмешканців.

Відповідно до ч. 1 ст. 391 ЦК України, Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Отже, Ви можете подати позов до суду з вимогою усунення перешкод у здійсненні користування Вами вказаним коридором шляхом демонтажу цієї двері.  Ваш позов з дуже високою ймовірністю буде задоволено. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram