Відстрочка від мобілізації по догляду за батьком інвалідом

Доброго дня.
Підкажіть, якщо разом з військовозобовʼязаним проживає батько інвалід 2-ї групи, дружина і двоє неповнолітніх дітей, чи можуть розглянути дружину чоловіка як працездатну особу, яка може доглядати за інвалідом і тим самим відмовити у відстрочці від мобілізації.

07.12.2023 10:58 677

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Згідно з останніми змінами у законодавстві про мобілізацію право на відстрочку у зв'язку із наявністю одного з батьків - інваліда І чи ІІ групи виникає лише в разі відсутності інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Коло таких осіб, на яких покладається обов'язок утримання, визначається Сімейним кодексом України. Це дружина/чоловік (стаття 75 Кодексу), за певних обставин батьки (стаття 198 Кодексу) та повнолітні донька/син (стаття 202 Кодексу).

Отже у Вашому випадку дружина не відноситься до кола осіб на яких законом може бути покладений обов'язок утримувати Вашого батька.

Раджу про всяк випадок спробувати звернуиьсь до органів соціального захисту для встановлення факту здійснення догляду саме Вами і надання Вам відповідного Акту. При цьому треба вимагати Акт здійснення догляду для виїзду за кордон, хоч Ви і не збираєтесь нікуди їхати (іншого акту вони не видають, а інформація яка буде зазначена в такому акті Вас цілком влаштовуватиме).  За наявності такого Акту у ТЦК не виникне жодних питань, що саме Ви здійснюєте догляд за батьком – інвалідом, а отже маєте право на відстрочку від мобілізації.

В разі виклику до ТЦК слід буде надати, паспорта, Ваш та батька, свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення, довідку МСЕК, та вищезазначений акт.

Якщо залишились питання, звертайтеся за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram