Військовозобов'язані

Знайшов інформацію про можливий законопроект щодо нововведеннь у мобілізації.
Питання моє стосується співробітників пенітенціарної служби.
Що означає зняття зі спецобліку та встановлення на військовий облік?
Та,чи буде можливість бронювання?
17.12.2023 17:11 401

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», на спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов'язані, заброньовані за центральними та місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час.


Тобто, фактично, спеціальний облік – це облік всіх тих осіб, які є заброньованими.

Відповідно до ч. 5 ст. 37 вищезазначеного Закону, зняттю з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

 

які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

Тобто, зараз всі службовці  Державної кримінально-виконавчої служби України автоматично є заброньованими та знаходяться на спеціальному обліку. Якщо вони будуть переведені на загальний облік – відповідно, автоматичної «броні» в них не буде.


Проєкту закону про зміни до мобілізації ще нема, тому важко аналізувати, чи буде для співробітників пенітенціарної системи бронювання, як, наприклад, для держслужбовців чи працівників критичної інфраструктури. Скоріш за все – так, але заброньованими буде лише певний відсоток військовозобов’язаних по кожній організації. Крім того, відповідно до листа Генштабу від 20.04.2023 р. № 300/1/С/3886 встановлено перелік військово-облікових спеціальностей, за якими бронювання не здійснюється. Але тут треба дочекатись проєкту закону, щоб говорити більш конкретно.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram