Житлова субсидія та отримання грошового переказу з-за кордону

Є домогосподарство з оформленою житловою субсидією, де прописано декілька осіб. Питання: чи може один із прописаних отримати грошовий переказ (USD) з-за кордону не від родича (Вестерн Юніон чи Маніграм), та яка може бути сума, щоб не виникло ризику втратити субсидію.
В Положенні про порядок призначення житлових субсидій є підпункт 90, який зобов’язує інформувати уповноважений орган про отримання одноразово доходу, що перевищує 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 3028грн * 25 = 75700грн). Чи є ця сума в грн лімітом, у межах якого можна без ризику отримати переказ у валюті?
Наприклад - отримання переказу на суму 1 тис. доларів США не має стати причиною скасування субсидії. Чи так це, згідно із законодавством?
Ще важливий момент – чи є ризиковим отримання двох таких переказів протягом 6 місяців (кожен на суму 1 тис. дол США)? Можливо, є об’єктивний сенс, щоб другий переказ (через 5 або 6 місяців після першого) був менше, ніж перший (наприклад, перший був 1000 дол, а другий 800 чи 600)?
Хоча у Постанові написано саме про «одноразовий дохід» більше 25 прожиткових мінімумів, я розумію, що все одно не можна отримувати регулярні одноразові перекази, але мова йде про отримання усього двох чи трьох переказів, раз на півроку.
Які є при цьому ризики та підводні камені, з точки зору ризику втрати вже оформленої субсидії?
Також є положення, що субсидія не призначається, якщо протягом попередніх 12 місяців було здійснено купівлю іноземної валюти на суму, що перевищує 50 тис. грн – хоча я розумію, що отримання грошового переказу у валюті не підпадає під цю умову.
Дякую!

02.01.2024 22:31 302

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 458
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Питання: чи може один із прописаних отримати грошовий переказ (USD) з-за кордону не від родича (Вестерн Юніон чи Маніграм), та яка може бути сума, щоб не виникло ризику втратити субсидію. - так, може. 

Відповідно до пункту 119 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" (далі - Положення) за рішенням уповноваженого органу надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється, у тому числі за поданням управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг у разі, коли:

домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги (послуг);

громадянин не виконує зобов’язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг;

у заяві та/або декларації громадянин зазначив недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на житлову субсидію або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії;

громадянин не повідомив уповноваженому органу про обставини, зазначені у пункті 90 цього Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення;

настали умови, у тому числі під час отримання житлової субсидії, зазначені у підпунктах 2, 4, 8-10 пункту 14 цього Положення, виявлені, зокрема, на підставі рекомендацій Мінфіну, отриманих відповідно до Закону України “Про верифікацію та моніторинг державних виплат”;

плата за житлово-комунальні послуги, витрати на управління багатоквартирним будинком, витрати на комунальні послуги або витрати на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку відповідно до договору, нормативно-правового або розпорядчого акта здійснюються третьою особою за її рахунок або виконавчим органом за рахунок коштів місцевого бюджету.

Відповідно до пункту 120 Положення надання субсидії припиняється також за рішенням уповноваженого органу у разі, коли:

виникли обставини, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок), іншу місцевість, у разі смерті одинокої особи;

громадянин, якому призначено житлову субсидію, звернувся із заявою про припинення її надання.

ОТЖЕ, отримання грошового переказу (незалежно від суми) з-за кордону не від родича не є підставою для припинення раніше призначеної житлової субсидії. Однак, це може вплинути на розмір субсидії у наступному сезоні (в поточному - ні). 

Оскільки, відповідно до пункту 5 Положення житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги та/або скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг, внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла, соціальних нормативів житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, витрат на управління багатоквартирним будинком (далі - соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування) і розміром обов’язкового відсотка платежу, установленого відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1156 “Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії” (Офіційний вісник України, 1998 р., № 30, ст. 1129; 2000 р., № 5, ст. 178).

Відповідно до пункту 35 Положення для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід осіб, зазначених у пунктах 24, 25, 27 і 28 цього Положення, враховується:

за III і IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

за I і II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У такому ж порядку розраховується середньомісячний сукупний дохід під час призначення житлової субсидії без звернення на наступний строк, а також під час розрахунку житлової субсидії на опалювальний сезон домогосподарствам, яким призначено її в минулому неопалювальному сезоні.

Обов’язковий відсоток платежу розраховується за формулою, встановленою постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1156 "Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії".

Щоб визначити обов’язковий відсоток платежу, потрібно:

  • обчислити середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід поділити на кількість членів домогосподарства, визначити середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу поділити на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановлений на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2024 – 2920грн);
  • отриманий результат поділити на 2 (базовий коефіцієнт для призначення субсидії), а потім помножити на 15%.

Для розрахунку розміру обов’язкового платежу обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 632 "Деякі питання виплати державної соціальної допомоги".

Вілповідно до пункту 4 Порядку до середньомісячного сукупного доходу враховуються такі доходи:

заробітна плата в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб;

грошове забезпечення військовослужбовців;

пенсія, щомісячне довічне грошове утримання суддів у відставці;

стипендія, у тому числі із сумою її індексації, нарахованої відповідно до закону (крім соціальної стипендії, яка надається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа);

соціальні виплати, які призначаються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад міст обласного значення, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення), у тому числі пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;

допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;

грошові перекази, отримані із-за кордону;

дивіденди від цінних паперів;

інші доходи, відомості про які отримано від ДПС і Пенсійного фонду України, а також задекларовані особою доходи, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення.

При цьому пунктом 10 Порядку передбачено, що доходи, отримані в іноземній валюті, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом, встановленим Національним банком на останній день періоду, за який враховуються доходи.

ХХХХХ

2) В Положенні про порядок призначення житлових субсидій є підпункт 90, який зобов’язує інформувати уповноважений орган про отримання одноразово доходу, що перевищує 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 3028грн * 25 = 75700грн). Чи є ця сума в грн лімітом, у межах якого можна без ризику отримати переказ у валюті? Наприклад - отримання переказу на суму 1 тис. доларів США не має стати причиною скасування субсидії. Чи так це, згідно із законодавством? - повторюся, що отримання грошового переказу (незалежно від суми) з-за кордону не є підставою для припинення раніше призначеної житлової субсидії. Однак, це може вплинути на розмір субсидії у наступному сезоні (в поточному - ні). Оскільки суму грошового переказу, отриману з-за кордону (перераховану внаціональну валюту за офіційним курсом, встановленим Національним банком на останній день періоду, за який враховуються доходи) Ви повинні будете вказати у Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (Додаток 2
до Положення).

ХХХХХ

3) Ще важливий момент – чи є ризиковим отримання двох таких переказів протягом 6 місяців (кожен на суму 1 тис. дол США)? Можливо, є об’єктивний сенс, щоб другий переказ (через 5 або 6 місяців після першого) був менше, ніж перший (наприклад, перший був 1000 дол, а другий 800 чи 600)? - враховуючи, що середньомісячний сукупний дохід враховується за два квартали (січень-червень, липень-грудень), то краще, щоб другий переказ був зроблений в іншому кварталі (тобто, один переказ у січні-червні, а другий у липні-грудні). 

Які є при цьому ризики та підводні камені, з точки зору ризику втрати вже оформленої субсидії? - дивіться відповіді на попередні питання.

4) Також є положення, що субсидія не призначається, якщо протягом попередніх 12 місяців було здійснено купівлю іноземної валюти на суму, що перевищує 50 тис. грн – хоча я розумію, що отримання грошового переказу у валюті не підпадає під цю умову. - так, Ви все правильно розумієте.

Звертайтесь, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram