Перетин кордонів на автомобілі іншою особою (без власника авто)

Добрий день, в мене питання з приводу перетину кордонів на автомобілі, якщо поїде мій друг на моїй машині з Німеччини через Польщу в Україну. Що для цього треба зробити щоб не було проблем на кордонах, основні хвилюючі аспекти На які хотілося би знати актуальні відповіді прописані внизу:

1.Які юридичні вимоги і обов`язки власника автомобіля, якщо інша особа перетинає кордон на його машині?
2. Чи потрібно отримати письмове дозвіл від власника автомобіля для того, щоб інша особа використовувала його транспорт з метою подорожі з Німеччини через Польщу в Україну?
3. Які документи та інші докази рекомендується мати при перетині кордону на іншій машині?
4. Які можливі юридичні наслідки можуть виникнути, якщо власник автомобіля не повідомить про намір іншої особи використовувати його автомобіль для поїздки між країнами?
5. Які правила стосуються страховки та інших аспектів використання іншою особою автомобіля за межами країни власника? (Наприклад чи треба додатково купляти Зелену карту на імʼя друга який буде за кермом? та інше)

20.01.2024 16:17 273

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідаю на Ваші питання:
1. Власник транспортного засобу, за загальним правилом, має цивільну-правову відповідальність як володар джерела підвищенної небезпеки. Разом з тим, так як транспортний засіб має міжнародне страхування т.з. "Зелена карта", реально власник не несе якоїсь відповідальності.
2. Письмового дозволу від власника транспортного засобу не потрібно. Для виїзду за межі України і перебування в країнах ЄС достатньо техпаспорта та поліса страхування "зелена карта".
3. Техпаспорт та поліс страхування "зелена карта".
4. Не зовсім зрозуміле питання. Власник нікому не повинен повідомляти про намір іншої особи використовувати автомобіль для поїздки в інші країни.
5. Зелена карта оформлюється не тільки на автомобіль, але й на водія, який фактично перетинає кордон. Достатньо оформити, відповідно одну зелену карта на автомобіль та друга. З особливостей - в кожній країні є певний граничний термін (від 6 до 12 місяців, як правило) максимального перебування особи на українських номерах без розмитнення. Тому якщо плануєте довгострокову поїздку - поцікавтесь цим терміном у країні перебування. 

Буду радий відповісти на Ваші додаткові питання. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram