Дарування авто близькому родичу

Хочу подарувати автомобіль близькій родичці (перший ступінь споріднення).

Дані про автомобіль і родичку:
Автомобіль на українських номерах, б/у, зараз повністю оформлений на мені (не по довіреності, а прям в техпаспорті моє прізвище).
Родичка повнолітня, дієздатна. Боргів не має.

Як оформити договір дарування в нотаріусі все ясно. Прийшов в нотаріус та й оформив.
Питання про подальші дії після оформлення договору дарування.

1. Чи обов`язково їхати з цим договором в сервісний центр щоб там міняли номера і перевипускали техпаспорт на нового власника?

2. Якщо обов`язково, то мені (як дарувальнику) теж треба туди їхати? Чи родич може може взяти цей договір про дарування і їхати в сервісний центр і без мене?

Мучитись шукати посилання на норми законів не треба.
Я ціну ставлю низьку, тому багато не вимагаю.

Вистачить простої короткої відповіді.

27.02.2024 00:34 1243

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Раджу не ускладнювати собі життя зв'язуючись з нотаріусом. Ви можете вдовх з'явитись до будь-якого сервісного центру МВС в Україні (бажано в області де наразі зареєстрований автомобіль - так все пройде на пару годин швидше) і переоформити автомобіль. При цьому прямо в сервісному центрі буде оформлений договір купівлі-продажу, але це лише формальність, вартість автомобіля можна вказати будь-яку, гроші передавати не потрібно, якщо це перший продаж протягом календарного року, то податки сплачувати також не потрібно. При цьому Ви можете написати заяву про відмову від проходження технічного огляду (звірки номерів кузова) та залишити за бажанням номери. Технічний паспорт виготовлять новий з прізвищем нового власника. Вся ця процедура займає близько години та коштує біля тисячі гривень, у всіх сервісних центрах наразі існує реєстрація в електронній черзі в Інтернеті на визначену дату та годину (до деяких центрів бажано під'їхати заздалегідь та отримати талон реєстрації безпосередньо там). До речі, під час реєстрації має значення не борги нового власника, а Ваші, тому перед цим раджу перевірити себе по всім відкритим реєстрам.

Якщо ж наприклад, Ваша родичка є суб'єктом спеціального декларування (державним службовцем) та вартість придбання має суттєве значення, то можна обрати для цієї процедури й нотаріуса але це буде набагато дорожче і складніше (знадобиться набагато більше документів). Після оформлення договору дарування у нотаріуса новий власник може самостійно з'явитись до сервісного центру та отримати новий технічний паспорт на автомобіль. Без державної реєстрації (отримання нового технічного паспорту) право власності на автомобіль не переходить до нового власника.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram