вивезення ваютних коштів без декларування

Було продано нерухомість в Україні. Гроші знято з рахунків та конвертовано в валюту. Валюту переміщено через кордон різними людьми, сумами до 10 000, що не потребують декларування. Чи можливі якісь наслідки з боку митниці чи податкової?
01.04.2024 15:05 123

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Якщо мова йде про подію яка вже відбулась, то ніяких питань від митних органів бути не може, оскільки перевірка правомірності вивезення цінностей за кордон відбувається саме в момент перетину кордону. Всі необхідні податки, які винкають під час продажу нерухомості (якщо такі були) сплачуються під час оформення договору купівлі-продажу, це питання контролює нотаріус. Отже податкова також більше не буде цікавитись долею грошей. Контроль за переміщенням валютних цінностей за кордон податкова здійснює лише щодо суб'єктів господарювання (приватні підприємці, юридичні особи), які сплачують за кордон кошти за товари/роботи/послуги.

Але, якщо Ви відобразили в договорі купівлі-продажу реальну вартість майна, то не треба було напружуватись і дробити суму. Оскільки у Вас є договір-купівлі продажу та банківські документи про зняття готівки, то Ви могли спокійно це задекларувати, ніякі додаткові податки при цьому не сплачуються.

А от в країни, куди Ви виїхали, можуть виникнути питання в разі придбання нерухомості або інших коштовних речей. І, як раз декларація зняла всі ці питання.

Тож якщо Ви переймаєтесь з приводу інтересу з боку українських контролюючих органів після перетину кордону, то такі переживання зайві. Ви нічого не порушили і ніяких додаткових умов для використання належних Вам коштів немає. А вот в країні перебування, за певних обставин, питання можуть виникнути і прийдеться щось вигадувати щоб скористатись цими коштами.

Якщо залишились питання, телефонуйте 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram