Відмова в отримання будівельного паспорта

Маю у приватній власності земельну ділянку з цільовим призначенням : для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд . Ділянка має кадастровий номер та адресу . Через портал "Дія" мною була направлена заява на отримання будівельного паспорту з доданням всіх необхідних документів .

У видачі будівельного паспорта відмовлено .
Підстави відмови у видачі:
- За заявою замовника №б/нвід 03.04.2024 Невідповідність намірів забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації на місцевому рівні, детальним планам територій, планувальним рішенням проектів садівницьких та дачних товариств, державним будівельним нормам, стандартам і правилам Обгрунтування підстави для другого пункта: Відповідно до генерального плану села Супрунівка Полтавського району Полтавської області, який затверджений рішенням п’ятнадцятої сесії Супрунівської сільської ради Полтавського району Полтавської області сьомого скликання від 30.11.2017, земельна ділянка з кадастровим номером 5324085201:01:002:0207 на вул.Василя Стуса,16 в с.Супрунівка потрапляє в межі території сільськогосподарського призначення та вулично-дорожньої мережі (частина земельної ділянки потрапляє в межі червоних ліній вул. Василя Стуса). Згідно з планом зонування території с.Супрунівка, який розроблений у складі генерального плану села Супрунівка Полтавського району Полтавської області, вказана земельна ділянка розміщена в зоні земель сільськогосподарського призначення (СВ-1), частково в 3 зоні транспортної інфраструктури ТР-3 і зоні розміщення об`єктів 5-го класу санітарної класифікації КС-5, де серед переважних, супутніх, допустимих видів забудови не передбачено розташування садибних житлових будинків

Попереднім власником в 1999 році було отримано будівельний паспорт , але в реєстр будівельної діяльності даний паспорт не внесено .

Яким чином можна отримати будівельний паспорт та змусити місцеву владу привести до відповідності зонування та функціональне призначення земельної ділянки до її цільового призначення ?
14.04.2024 16:00 131

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 175
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 180 Земельного Кодексу України,

1. Зонування земель здійснюється в межах територій територіальних громад.

2. При зонуванні земель встановлюються вимоги щодо допустимих видів забудови та іншого використання земельних ділянок у межах окремих зон.

При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 20 Земельного Кодексу України, категорія земель та вид цільового призначення земельної ділянки визначаються в межах відповідного виду функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом просторового розвитку території територіальної громади або генеральним планом населеного пункту.
При внесенні до Державного земельного кадастру відомостей про встановлення або зміну цільового призначення земельної ділянки належність земельної ділянки до відповідної функціональної зони визначається за даними Державного земельного кадастру.

Відомості про цільове призначення земельної ділянки вносяться до Державного земельного кадастру.

Відповідно, зонування та генеральний план має приорітет над цільовим призначенням земельної ділянки. Таким чином, у Вашому випадку, необхідно просити місцеву владу ухвалити нове зонування території, з врахуванням фактично існуючого функціонального призначення земельної ділянки. Відповідно, Вам необхідно подати клопотання щодо уточнення генерального плану та плану зонування території стосовно Вашої земельної ділянки, оскільки без цих документів у Вас не вийде отримати будівельний паспорт. Якщо місцева влада відмовиться внести такі зміни відповідно до Вашого клопотання, то можна спробувати оскаржити цю відмову в судовому порядку. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram