Відмова від прав на майбутню і діючу нерухомість одного із членів сім'ї.

Чоловік і жінка одружені, перебувають за границею. Одну квартиру придбали у шлюбі, яка зареєстрована на жінку, на іншу ще документи не готові - вона у процесі будівництва ( там ще можна на будь-кого документи робити ).
Оскільки повернутись в Україну найближчі 2 роки буде не просто, а правила надання адмінпослуг за кордоном для чоловіків призовного віку змінюються, чоловік бажає відмовитись від своїх прав на обидві квартири. Оскільки дружина має ще живого батька, є варіант оформити нову квартиру на нього і тоді договір дарування на неї, але у такому випадку батько втратить на рік свої виплати соціальні ( це порядка 600 доларів ) і договір дарування теж може обійтись у кругленьку суму. Чи не можна, щоб від нової квартири чоловік відмовився ще на етапі її купівлі, без залучення сторонніх осіб, щоб дешевше получилось ? ( наприклад, приватний нотаріус за границею + апостель ) . Якщо ні, порекомендуйте оптимальний варіант.
Чи можна відмовитись чоловікові від своєї частки у першій квартирі, придбаній у шлюбі і якщо так, то яким чином буде дешевше це зробити?
29.04.2024 13:44 81

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
41 відгук (39 +) (2 -)
Консультацій: 186
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

1. Щодо квартири, придбаної у шлюбі. Тут може бути декілька варіантів, перший варіант, дійсно, це договір дарування з боку дружини на родича першого або другого ступеня спорідненості, зі згодою чоловіка. Але є простіший варіант. Відповідно до ст. 69 Сімейного Кодексу України, Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений. Якщо за кордоном: то нотаріальне посвідчення у нотаріуса за кордоном та апостиль.

Відповідно, можна просто скласти договір про виділ дружині квартири як нерухомого майна. У подальшому, таким майном буде володіти дружина одноосібно.

2. Щодо квартири, яка ще у процесі будівництва.  Відповідно до ст. 512 ЦКУ, передання права вимоги (цесія) є заміною кредитора в зобов'язанні шляхом передання ним своїх прав іншій особі за правочином. У данному випадку, чоловік може відступити свої права вимоги до забудовника на користь третьої особи (не дружини, бо це буде знову ж таки їх спільним майном без окремого договору). Про таку угоду треба буде повідомити забудовника у встановлений у відповідному договорі спосіб. Також потрібне посвідчення у нотаріуса та апостиль. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram