Відстрочка

Доброго дня. Питаю стосовно мого рідного брата ( він був в АТО) зараз має відстрочку, через те, що має матір інваліда 2 група. Я ( сестра- дівчина) не військовозобовʼязана і знаходжуся за кордоном. Сьогодні він ходив в ТЦК для поновлення відстрочки і вони йому сказали принести перелік підтверджуючих документів, а також сказали, що із ЦНАП прийде комісія і буде робити акт обстеження. Чи правомірно це? адже є висновок МСЕК, що вона інвалід.
І які зараз необхідні документи згідно оновлення закону для отримання відстрочки по інвалідності матері? Я не є її опікуном.
І ще момент ( мати інвалід недавно поїхала за кордоно), але всі необхідні документи у брата є.

28.06.2024 16:26 201

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
62 відгука (58 +) (4 -)
Консультацій: 283
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Сам факт наявності інвалідності у Вашому випадку є недостатнім для отримання відстрочки, адже є Ви, яка є працездатною і невійськовозобовязаною особою. Відповідно, дійсно, потрібно оформлювати документи щодо догляду.

Відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", право на відстрочку мають зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

При цьому, необхідні наступні документи:

для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;


для особи, яка потребує догляду, - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляд.

Тому, вимоги ТЦК правомірні. Ну і, звичайно, неможливо буде оформити акт про встановлення догляду, якщо мати фактично не проживає зі своїм сином, а знаходиться за кордон

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram