Право на квартиру

Добрый день!
Подскажите, пожалуйста, моя мать - хозяйка квартиры (куплена до брака), разошлась с отчимом (они официально в браке 20 лет, но вместе не живут). Общих детей нет. Собственную квартиру он имеет. При расставании он вынес из нашей квартиры все свои вещи вплоть до ложек. Спустя 7 месяцев он появился и заявил, что раз прописан в нашей квартире, то может здесь жить когда захочет и вообще имеет на нее все права. Мать сейчас болеет, ей не до выяснения отношений, но имею ли я право не впускать отчима в квартиру? Можно ли припугнуть его милицией? Знаю, что ему 56 лет, он в прошлом афганец и у него 3 группа инвалидности, поэтому ТЦК он не боится, плохого ему не желаю, но можно ли его этим припугнуть и имеет ли право мать выписать отчима без его согласия?

12.07.2024 17:42 116

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
115 відгуків (115 +) (0 -)
Консультацій: 290
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Особи, місце реєстрації яких зареєстровано в житлі, яке їх не належить можуть бути зняти з місця реєстрації за заявою власника житла без їх згоди та участі. Це передбачено п. 61 Порядку зняття з реєстрації місця проживання/перебування, ухваленого Кабміном 7 лютого 2022 року за № 265.

Для того, щоб виписати людину без її згоди, власнику необхідно звернутися до місцевого ЦНАПу (центру надання адміністративних послуг) з документом, що посвідчує особу, та надати документ про право власності на житло. Подати заяву про виписку може повнолітня особа - власник або особа, уповноважена власником нотаріальною довіреністю.

Щодо можливих погроз з боку вітчима та його намагання потрапити в квартиру, то Ви маєте право викликати поліцію та заявляти про вчинення фізичного або психологічного насилля відносно Вас та матері та вимагати видати ТЕРМІНОВИЙ ЗАБОРОННИЙ ПРИПИС з забороною на вхід та перебування в місці проживання. Це відбувається дуже швидко, відразу після приїзду поліції. Припис видається на 10 діб. В разі його порушення наступає адміністративна відповідальність. В більшості випадків це змінює світогляд особи, в разі повторення погроз таку особу можно притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram