Виїзд за кордон з особою інвалідом

Особа призовник яка вже перетинала кордон в супроводі одного з батьків інвалідів 2й групи, та повернулась в Україну пізніше ніж супроводжувана особа. Чи має право ще раз перетнути кордон таким же чином. Хотілось би дізнатись від людини в якої є досвід з подібними ситцаціями.
06.08.2024 11:34 172

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 1 рік
61 відгук (58 +) (3 -)
Консультацій: 283
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до п.2.1.  Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянина", особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Прямо законодавство не обмежує супроводжуючу особу у праві повторного перетину кордону разом з особою з інвалідністю, навіть якщо вона не виконала свій обов'язок повернутись вчасно. На практиці, до такої особи можлива підвищена увага на пункті пропуску і відмова у перетині державного кордону.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram