Первинні документи підписано неуповноваженою особою

Доброго дня! Первинний документ підписано неуповноваженою особою. Які наслідки у випадку податкової перевірки?
Якщо такі папери визнають недійсними, і це призведе до того, що знімуться витрати. Чи ця особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності як підписант, у випадку порушення кримінальної справи.
Дякую

10.08.2024 23:15 180

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
117 відгуків (117 +) (0 -)
Консультацій: 294
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

В залежності від виду документів вимоги щодо їх підпису різняться.

Документ може підписати лише особа, яка має право чи повноваження підписувати відповідні документи.

Договори можуть підписувати без довіреності лише керівник або особа, дані якої внесені до ЄДР. Інші особи можуть підписувати документи лише на підставі довіреності.

Первинні документи (акти, накладні та інше)може підписувати працівник, якому таке право делеговане у розпорядчому документі підприємства.

Фінансову та податкову звітність підписує керівник підприємства та особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку. Якщо бухоблік веде сам керівник, то ставить підпис лише він.

За існуючою наразі практикою, первинні документи підписані неуповноваженою особою або особою яку не можна ідентифікувати, під час податкової перевірки визнаються такими, що не підтверджують правомірність витрат з відповідним перерахунком податкових зобов’язань.

І хоча до початку перевірки такі недоліки легко коригуються, наприклад виданням відповідного наказу про покладення повноважень або зазначенням на первинних документах прізвища та посади особи чий підпис на них міститься, але в разі неможливості здійснення таких коригувань слід мати на увазі наступне:

Відповідальність за правильність ведення податкового обліку покладена на керівника підприємства. Отже, в разі визначення за результатами перевірки додаткового грошового зобов’язання, відповідальність покладається саме на таке підприємство незалежно від обставин, що призвели до порушень. В разі якщо, такі порушення призвели до ненадходження до бюджету податків на суму більше 4,5 млн. гривень (станом на 2024 рік), то наступає кримінальна відповідальність саме для керівника  такого підприємства.

Особа, що виконала підписи на первинних документах, якщо її можливо встановити та ідентифікувати, за певних обставин може бути притягненна до кримінальної відповідальності за шахрайство (ст. 190 КК України) або за підробку документів (ст. 358 КК України), але не може бути притягнена до відповідальності за ухилення від сплати податків (ст. 212 КК України).

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram