перетенання кордону

доброго дня! я залишив Украiну 20 рокiв тому, пройшов усi процедури оформлення ПМП, був офiцiйно знят з вiйського облiку. У мене немае внутрiшнього паспорту, мiй загран паспорт не дiйсний за строком. Я громодянин iншоi краiiни вже 15 рокiв. Чи затримають мене на кордонi, коли буду виiзджати з Украiни? дякую
05.09.2024 01:54 67

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 559
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

Чи затримають мене на кордонi, коли буду виiзджати з Украiни? - перш за все слід відзначити, що згідно статті 2 Закону України "Про громадянство України" якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. 

Враховуючи, що Ви не маєте біометричного паспорта (з відсканованими відбитками пальців), то відповідно Ваші пальці відсутні в базі даних Державної міграційної служби України (Єдиний державний демографічний реєстр). Тому у разі перевірки на кордоні по відбиткам Вас не зможуть визначити за відомчою базою прикордонної служби "Аркан" як громадянина України.

Хоча як я розумію, Ви в'їхали до України по закордонному паспорту іншої країни, так як ваш паспорт громадянина України для виїзду за кордон вже недійсний у зв'язку з закінченням строку його дії, і по відбиткам Вас ніхто не перевіряв. У такому випадку проблем з виїздом по закордонному паспорту іншої країни, в якому стоїть відмітка про в'їзд до України, бути не повинно. Тобто, виїжджати з України потрібно так само як і в'їжджали (в якості іноземця по закордонному паспорту іншої країни).

Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо при перетині кордону по закордонному паспорту іншої країни у Вас якимось чином виявлять громадянство України, то можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 204-1 КУпАП. 

Так, відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» наведено перелік документів, які надають право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, зокрема це:

паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України;

посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу;

посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в'їзд в Україну).

Таким чином, виїзд або в'їзд на територію України громадян України за пред`явленням паспорту іншої країни може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за статтею 204-1 КУпАП. :

"Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення".

При цьому, згідно статті 32 КУпАП адміністративний арешт установлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до п'ятнадцяти діб. Адміністративний арешт призначається районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею). Адміністративний арешт не може застосовуватись до вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до дванадцяти років, до осіб, які не досягли вісімнадцяти років, до осіб з інвалідністю першої і другої груп.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram