Авто на українській реєстрації в Німеччині

Я проживаю в Германии по 24 параграфу 2 года , сейчас нам нельзя ездить на укр регистрации. Я вывезла свою машину в Украину могу ли я ее завести обратно при этом на таможне взять документ подтверждения въезд или временный ввоз чтобы ездить на укр номерах еще год?
17.10.2024 12:51 51

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
807 відгуків (806 +) (1 -)
Консультацій: 2063
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Якщо водій набув статусу тимчасового захисту за параграфом 24 Закону про проживання (оформив ВНЖ у Німеччині) або аналогічний статус з ВНЖ інших європейських країн, то максимальний термін використання автомобіля з українською реєстрацією становить один рік.

При цьому варто зауважити, що українці мають право їздити на автомобілі з українськими номерами в Німеччині протягом року після першого прибуття в країну. Після закінчення даного терміну, транспортний засіб необхідно перереєструвати. Таким чином, цей термін (1 рік) не обнулюється, якщо виїхати з ЄС а потім повернутися назад до Німеччини.

Термін легального перебування українських авто в Німеччині був подовжений до 31 вересня 2024 року, але це вже остаточна дата. Після закінчення даного періоду, на всі українські транспортні засоби, що перебувають на території Німеччини, поширюватимуться загальні правила реєстрації, встановлені Постановою про реєстрацію транспортних засобів. Це вимога Міністерства транспорту Німеччини (BMDV), погоджена з федеральними землями.

При цьому ігнорування перереєстрації авто вважається правопорушенням і тягне за собою накладення штрафів.

Тобто Ви не зможете виїхати/заїхати, і "обнулити" термін перебування ще на рік. Термін не обнулиться, а Ви отримаєте штраф.

П.С. Ви звернулися на російській мові, тому на всякий випадок переведу:

Если водитель получил статус временной защиты по параграфу 24 Закона о проживании (оформил ВНЖ в Германии) или аналогичный статус из ВНЖ других европейских стран, то максимальный срок использования автомобиля с украинской регистрацией составляет один год.

При этом следует отметить, что украинцы имеют право ездить на автомобили с украинскими номерами в Германии в течение года после первого прибытия в страну. По истечении данного срока транспортное средство необходимо перерегистрировать. Таким образом, этот срок (1 год) не обнуляется, если уехать из ЕС и потом снова возвратиться в Германию.

Срок легального пребывания украинских автомобилей в Германии был продлен до 31 сентября 2024 года, но это уже окончательная дата. По истечении данного периода на все украинские транспортные средства, находящиеся на территории Германии, будут распространяться общие правила регистрации, установленные Постановлением о регистрации транспортных средств. Это требование Министерства транспорта Германии (BMDV), согласованное с федеральными землями.

При этом игнорирование перерегистрации авто считается правонарушением и влечет наложение штрафов. То есть Вы не сможете уехать/заехать и "обнулить" срок пребывания еще на год. Срок не обнулится, а вы получите штраф.

_____________________________

Якщо щось незрозуміло - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, адвокат Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram