Розстрочення податкового боргу по ЄСВ

Ми державна установа, подавали на суд позов про скасування податкових вимог та рішень по сплаті ЄСВ на сумму 700000,00 грн, суд першої інстанціїї задовольнив нам позов, після чого податкова звернулася до апеляційного суду і суд задовольнив апеляційну скаргу податкової, посилаючись на постанову Верховного суду. Податкова сказала, що передає рішення суду на виконавчу. У нас немає можливості однією сумую заплатити цей податковий борг, згідно рішення апеляційного суду.

Чи маємо ми право  на розстрочення податкового боргу, і якщо так, яким чином це зробити?

15.07.2020 10:01 1670

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
709 відгуків (708 +) (1 -)
Консультацій: 1815
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Ви не маєте права на розстрочення податкового боргу, бо вже є рішення суду, що набрало законної сили. Але Ви маєте право на відстрочення або розстрочення виконання судового рішення.

Стаття 378 КАС України, частина 1: За заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення.

частина 2 цієї статті: Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника

частина 3: Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Тому, подаючи заяву до суду першої інстанції про розстрочення виконання судового рішення, Ви повинні навести докази, що не маєте можливості сплатити всю суму одноразово.

Також необхідно пам`ятати, що розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення.

Отже, Ваші дії:

  1. заява в суд першої інстанції про розстрочення виконання судового рішення;
  2. до заяви - копії документів, які можуть підтвердити, що одним платежем не можете виконати рішення суду;
  3. просіть розстрочку на рік, рівними платежами;
  4. якщо впевнені в своїй правовій позиції, готуйте і подавайте касаційну скаргу. Якщо виграєте касацію (навіть через 1-2 роки), всі сплачені кошти податкова поверне.

Але пам`ятайте: наявність судового рішення про розстрочку не звільняє Вас від нарахування штафних санкцій за несвоєчасну оплату. Звільнення від штрафів і пені - тільки на період карантину.

В разі виникненя додаткових питань - пишіть на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram