Проблеми з інвентаризаійним описом ТМЦ

При інвентарізаційному описі ТМЦ на робітника були записані навіть ті матеріальні цінності з якими робітник навіть непрацює, такі як будібля, все майно в кабінеті директора, гол. бухгалтера, пожежну безпеку та відеокамери з сигналізацією, компютера тобто все майно в будівлі. Чи має право робітник не підписувати опис ТМЦ? Чи може він передати "зайве майно" робітникам які з ними працюють.? Щоб Ви порадили?

17.11.2020 21:58 1839

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1598
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго вечора. 

 п. 1 розд. ІІ Положення № 879 установлює, що інвентаризація проводиться повним складом інвентаризаційної комісії й у присутності матеріально відповідальної особи.
Матеріально відповідальна особа це працівник якому передано на зберігання або у відання майно пабо для інших цілей пов'язаних з виконанням його трудових обов'язків під опис. 
Виходячи з наведеного, якщо майно яке за результами інвентаризацї було передане у відання або на зберігання працівнику, але не використовується ним при виконанні його трудових обов'язків, то останній має право не підписувати опис ТМЦ. 
Оскільки після підписання вказаних документів працівник буде нести матеріальну відповідальність за вірмене йому майно не залежно від використання при виконанні трудових обов'язків. 


У КЗпП (ст. 130) зазначається, що працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну ними підприємству порушенням покладених на них трудових обов’язків.


При цьому для притягнення для відповідальності необхідна наявність перелічених вище обставин:



  • порушення працівником трудових обов’язків;

  • наявність прямої дійсної шкоди;

  • причиновий зв’язок між порушенням і шкодою;

  • вина працівника.


Таким чином будь-який працівник несе матеріальну відповідальність за майно підприємства з яким він працює підчас виконання трудових обов'язків. Але якщо з працівником укладено договір про повну матеріальну відповідальність то обсяг матеріальної відповідальності не обмежується середнім місячним заробітком, і працівник не відповідальність в обсязі повноії вартості пошкодженого майна підприємства переданого йому на зберігання або відання.


Тому я б радив не підписувати опис ТМЦ щодо майна яке працівником не використовується при виконанні ним трудових обов'язків тим більше якщо з ним укладений договір про повну матеріальну відповідальність. 
Взагалі правильним та цілком логічним є складання опису таким чином щоб підписав кожен працівник за майно з яким він працює (якщо відсутня особа відповідальна за збереження майна на підприємстві). 


З повагою Дайнеко Ігор 



Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram