Паркування на прибудинковій території ОСББ

З метою забезпечення проїзду спецтехніки (пожежна швидка) ми хочемо затвердити на ЗЗ схему паркування на прибудинковій території ОСББ. Землю забудовник взяв в оренду

1) Який % голосів потрібен для затвердження рішення

2) Чи маємо ми право встановити засоби обмеження паркування для забезпеченн виконання схеми

3) Які є засоби боротьби з порушниками

15.02.2021 09:47 1453

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до ст. 10 ЗУ "Про ОСББ" Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Статутом об’єднання може бути встановлено інший порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах. Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

В такому випадку вам необхідно ознайомитись зі статутом ОСББ та перевірити яким чином в ньому прописаний порядоку визначення кількоості голосів та порядок прийняття рішень. В вашому випадку питання про затвердження схеми паркування відноситься до питань порядку управління та користування майном тому повинні проголосувати 2/3 голосів якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень то 100% голосів. 

Щодо обмежень. Зновуж таки за рішенням ЗЗ ОСББ ви можете встановити будь-які обмеження але вони не можуть розповсюджуватись на співласників таким чином що позбавляють останніх їх прав або їх обмежують. (наприклад схева розрахована таким чином, що не всі спввласники мають можливість припаркувати авто, або іншим чином користуватись прибудинковою територією).

Найкращий спосіб боротьби з порушенням схеми паркування це встановлення дорожніх знаків з забороною паркування в певному місці та пропускний режим на будинкову територію.

Також пропуную звернути увагу на показову судову справу в питаннях організації паркування ОСББ та обмеженнями використання території (справа  №523/704/18) Розписаний порядок організації паркування та порядок запровадження обмежень з точки зору судової практики. 

З повагою адвокат Дайнеко Ігор 



Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram