Що очікувати від воєнкомату?

Доброго дня! У мене є питання щодо воєнкомату. Ситуація у мене така, мені недавно виконалось 30 років (1991 р.н) і у цьому році я планую одружуватись. У воєнкоматі, на обліку я не стою, а скільки мені відомо, щоб подати заявку на реестрацію шлюбу у РАГС, документ з воєнкомату потрібен. Трохи історії - Після закінчення університету, в 2013 році, я був знятий з приписки у м.Хмельницький і з обліку з місцевого воєнкомату, моє рідне місто - Кам`янець-Подільський, я там мав приписуватись і йти на облік у воєнкомат. Це було на початку вересня, так як я працював вже на роботі і був призовного віку, я чомусь вирішив що поїду на реестрацію, трохи згодом. Так я затянув з цим на кілька місяців, і почались відомі події в Україні, всі мене відмовляли йти приписуватись і йти до воєнкомату. Так я жив без приписки у паспорті до квітня 2016 року. У квітні 2016 року я пішов приписуватись до своїх батьків у квартиру, думав що прийдеться і в воєнкомат йти, але мені на місці нічого про це не сказали і мені вдалось приписатись без явки в воєнкомат, заплативши лише штраф. А наразі мені потрібно подавати заявку до РАГСу і треба йти до воєнкомату. Яку реакцію мені очікувати від воєнкомату і на що сподіватися, я так розумію що потрібно буде сплатити штраф, можлива кримінальна відповідальність? Допоможіть з цим питанням, надайте розгорнуту відповідь, дякую.

15.04.2021 13:28 1492

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго дня.


Так, при поданні заяви до РАГСУ ви в формулярі заяви в розділі 7 маєте вказати свої дані про приписку ( дані де перебуваєте на обліку), для того, щоб про факт реєстрації шлюбу РАГС повідомив військомат (розділ 2 Правил  державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені Наказом Мінюста України від 18.10.2000  № 52/5)


Тому, для внесення даних при поданні заяви про реєстрацію шлюбу Вам необхідно надати достовірні дані про перебування на обліку.


Оскільки Ви не пребуваєте на обліку, Вам це необхідно зробити зараз, до подання заяви до РАГСУ.  Вас мають поставити на загальний облік військовозобов'язаного та видати військовий квиток. 


Стосовно відповідальності, то за порушення правил  військового обліку Вас військомат може притягнути до адміністративної відповідальності згідно з ч. 1 ст. 210 КУпАП в вигляді штрафу у розмірі від 85 до 117 грн.


За законом 3553, який посилює відповідальність,   зокрема  змінами до ст. 210 КУпАП,   після набрання ним чинності (його ще Президент не підписав) буде штраф від 510 до 850 грн. 


Стосовно  кримінальної відповідальністі за ст. 355 Кримінального кодексу , можете не хвилюватися, адже гіпотеза статті 335 КК передбачає умови настання відповідальності саме через ухилення  від призову на строкову військову службу. Факт ухиленням можна довести лише у разі, якщо призовник отримав повістку до військомату, пройшов ВЛК (медкомісію), якою (обов'язковою умовою) був визнаний придатним до строкової служби, отримав повістку на збірний пункт для відправки на строкову службу та в день визначений в повідомленні без поважних причин не з'явився.


У Вашому випадку, Вам загрожує лише штраф.


Також звертаю Вашу увагу на те, що сам факт постановки на військовий облік хоч й не зобов'язує особу проходити ВЛК, але  для формування військово-облікової документації (особової справи) Вас можуть направити на ВЛК (мед комісію) та у разі якщо військомат вручить Вам повістку на ВЛК, Ви зобов'язані її пройти, але не хвилюйтеся, на строкову службу Вас вже не призовуть (через вік) та на збори не відправлять (тільки за переліком певних військових спеціальностей, у Вас її немає). Дані ( в тому числі про стан зоров'я), які зберігаються в особових справах, необхідні  у разі  проведення загальної мобілізації та введення військового стану. 


Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com


З повагою,


Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram