Обмежено придатний

Чи мобілізують людину з цукровим діабетом 2катагорії?

22.04.2022 14:34 50982

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Ступень придатності/непридатності осіб до військової служби визначається згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України затвердженим Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008р. № 402. Цим положенням зокрема затверджений Розклад хвороб , станів та фізичних вад, що визначають ступені придатності до військової служби.

Захворювання цукровий діабет як стан здоров’я, що виключає або обмежує можливість призову на військову служби міститься в статті 13 даного Розкладу. При цьому в цій статті зазначені усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16. Далі в статті міститься поділ на значні, помірні, та незначні порушення функцій (пункти «а», «б», та «в»). Саме від віднесення хвороби до значних, помірних або незначних порушень функцій залежить чи підлягає особа мобілізації під час воєнного стану. Тобто тип діабету не впливає на висновок військово-лікарської комісії про придатність/епридатність особи до військової служби.

В той же час Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України містить Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Пояснення статті 13 зазначають, що до пункту «а» - значні порушення, належать розлади, зумовлені тяжкими формами цукрового діабету з високою гіперглікемією (більше 13,7 ммоль/л) і глюкозурією; до пункту «б» - помірні порушення, належить цукровий діабет середньої тяжкості з помірною гіперглікемією (не більше 13,7 ммоль/л); до пункту «в» - помірні порушення, належать форми цукрового діабету з невисокою гіперглікемією (8-9 ммоль/л).

Таким чином положення Розкладу хвороб пов’язують ступень порушення функцій організму при цукровому діабеті не з його типом, а з рівнем глікемії (рівнем цукру в крові).

Лише значне порушення функцій при цукровому діабеті свідчить про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Таким чином наявність цукрового діабету будь-якого типу з рівнем глікемії більше 13,7 ммоль/л дають підстави для виключення з військового обліку. Такі особи не підлягають мобілізації.

Особи з цукровим діабетом будь-якого типу з рівнем глікемії не більше 13,7 ммоль/л є придатними до військової служби у військовий час. Такі особи підлягають мобілізації в четверту хвилю. Наразі триває мобілізація другої хвилі.

Таким чином, особа, що хворіє на цукровий діабет підлягає мобілізації в останню чергу, скоріш за все не буде залучатись до безпосередньої участі у військових діях, а в разі наявності рівня глікемії більше 13,7 ммоль/л підлягає виключенню з військового обліку з отриманням права перетину Державного кордону України.

Зі свого боку раджу перед відвідуванням військомату, звернутись до цивільного лікаря, можливо до приватної клініки. Пройти обстеження, здати необхідні аналізи та отримати висновок лікаря про наявність цукрового діабету з гіперглікемією _______ ммоль/л. В разі якщо цивільний лікар підтвердить наявність хвороби (при чому наполягайте, щоб заначили саме «цукровий діабет з гіперглікемією _______ ммоль/л»), то з цими документами можна йти на військово-лікарську комісію й наполягати, щоб відповідний лікар військової комісії підтвердив діагноз поставлений цивільними лікарями.

В разі незгоди з висновками військово-лікарської комісії можна скаржитись з посиланням на наявні документи цивільних лікарів до обласного військомату або до суду. Майте на увазі, що в умовах військового стану військомати дуже неохоче виключають з обліку чоловіків, навіть за наявності всіх підстав для цього.

Якщо маєте додаткові питання, з радістю відповім за телефоном +38-050-301-67-55 (дзвінки або будь-який месенджер). Також можу надіслати текст нормативних актів (Розкладу хвороб) на електронну пошту.

Сподіваюсь моя відповідь буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram