Консультація з відкриття фоп

Доброго дня.хочу відрити фоп є три запитання:1.якщо я відкрию фоп 1 група за такими кведами:31.02;31.09;95.24;16.29;45.20;чи можу подати рекламне оголошення на(олх.фейсбук)що я надаю послуги за даними кведами.і питання 2.якщо я відкрию фоп 2 група за перерахованими кведами+ квед 47.91.чи потрібний мені РРО.питання 3 якщо я відкрию спочатку першу групу за вище вказаними кведами,чи зможу я потім я справи підуть добре добавити кведи 47.91;16.10.та відкрити 2 групу.дякую

25.05.2022 18:59 1197

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!Рекламу можливо давати без обмежень.

 

З 1 січня 2022 року без РРО зможуть працювати тільки фізособи-підприємці – платники єдиного податку першої групи – так говорить п. 296.10 ПКУ.

Перша група – це ті ФОП, які:

  • не мають найманих працівників,
  • здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках
  • та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;
  • обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. На 2022 рік, мінімальна зарплата на 1 січня 2022 року составляє в розмірі 6500 грн. Отже, річний ліміт доходу в 2022 році буде 1085000 грн.

Застосування РРО ФОП регулюється Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі – Закон про РРО).
Податковий кодекс не регулює питання щодо РРО, крім одного моменту: він звільняє від РРО ФОП – платників єдиного податку першої групи. Решта платників податків повинні застосовувати РРО відповідно до вимог «профільного» Закону про РРО.

Відповідно до ст. 9 Закону про РРО не застосовується:

  • при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. Нажаль, для фізосіб-підприємців ця норма не працює, вона призначена лише для юридичних осіб.
  • при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями), які не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій відповідно до Податкового кодексу України. Цей пункт ст. 9 Закону про РРО відсилає нас до п. 296.10 ПКУ, який звільняє від РРО платників єдиного податку першої групи.
  • при здійсненні фізичними особами торгівлі продуктовими або промисловими товарами (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) за готівкові кошти на ринках. Цей пункт звільняє від РРО тих ФОП, які торгують за готівку на ринках товарами, які не в цьому пункті не зазначені. При цьому не має значення система оподаткування ФОП та його група платників єдиного податку;
  • при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу за відсутності продажу підакцизних товарів та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, а також при продажу жетонів та проїзних квитків у касах метрополітену. Якщо ФОП веде таку діяльність, вона не потребує застосування РРО.
  • при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу. Тут все ясно без коментарів.
  • при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Тут мається на увазі ситуація, коли ФОП надає виключно послуги та отримує оплату за них виключно дистанційно, тобто готівка та POS-термінали не застосовуються. При цьому можна застосовувати інтернет-еквайринг, тобто платіжний віджет на сайті. Прикладом такої діяльності може бути приймання оплати на сайті за послуги таксі, за надання доступу до навчальних матеріалів, вебінарів, за консультації тощо.

 

291.7. Для цілей цієї глави під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг:

1) виготовлення взуття за індивідуальним замовленням;

2) послуги з ремонту взуття;

3) виготовлення швейних виробів за індивідуальним замовленням;

4) виготовлення виробів із шкіри за індивідуальним замовленням;

5) виготовлення виробів з хутра за індивідуальним замовленням;

6) виготовлення спіднього одягу за індивідуальним замовленням;

7) виготовлення текстильних виробів та текстильної галантереї за індивідуальним замовленням;

8) виготовлення головних уборів за індивідуальним замовленням;

9) додаткові послуги до виготовлення виробів за індивідуальним замовленням;

10) послуги з ремонту одягу та побутових текстильних виробів;

11) виготовлення та в'язання трикотажних виробів за індивідуальним замовленням;

12) послуги з ремонту трикотажних виробів;

13) виготовлення килимів та килимових виробів за індивідуальним замовленням;

14) послуги з ремонту та реставрації килимів та килимових виробів;

15) виготовлення шкіряних галантерейних та дорожніх виробів за індивідуальним замовленням;

16) послуги з ремонту шкіряних галантерейних та дорожніх виробів;

17) виготовлення меблів за індивідуальним замовленням;

18) послуги з ремонту, реставрації та поновлення меблів;

19) виготовлення теслярських та столярних виробів за індивідуальним замовленням;

20) технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням;

21) послуги з ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури;

22) послуги з ремонту електропобутової техніки та інших побутових приладів;

23) послуги з ремонту годинників;

24) послуги з ремонту велосипедів;

25) послуги з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів;

26) виготовлення металовиробів за індивідуальним замовленням;

27) послуги з ремонту інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;

28) виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням;

29) послуги з ремонту ювелірних виробів;

30) прокат речей особистого користування та побутових товарів;

31) послуги з виконання фоторобіт;

32) послуги з оброблення плівок;

33) послуги з прання, оброблення білизни та інших текстильних виробів;

34) послуги з чищення та фарбування текстильних, трикотажних і хутрових виробів;

35) вичинка хутрових шкур за індивідуальним замовленням;

36) послуги перукарень;

37) ритуальні послуги;

38) послуги, пов'язані з сільським та лісовим господарством;

39) послуги домашньої прислуги;

40) послуги, пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням.

Перехід з групи на групу єдиного податку можливо і в будь-якій варіації, тобто з першої та третю, чи з другої на першу, але не частіше, ніж чотири рази на рік. Не те, щоб Податковий кодекс встановлює такі обмеження, просто перехід між групами можливий лише з нового звітного кварталу. Єдине, що ФОП не маєте перевищувати дохід для обраної групи в момент подання заяви і відповідати іншим критеріям обраної групи єдиного податку.

Особливість переходу відображаються у звітності і полягають в тому, що перша та друга група подають річну звітність, але у разі зміни, вони зобов'язані подати квартальні звіти, щоб відокремити доходи, які отримані на різних групах єдиного податку.

Щодо торгівлі через мережу Інтернет, квед 47.91

Безготівкові розрахункові операції – це приймання від покупців платіжних карток, платіжних чеків, жетонів. Платіжні чеки та жетони на практиці застосовуються рідко. Майже завжди безготівкова розрахункова операція – це приймання карткових платежів від покупців. Зворотна операція з повернення покупцю коштів на картку також є безготівковою розрахунковою операцією і теж реєструється через РРО. Готівка тут вже участі не бере, продавець отримує безготівкові надходження на свій рахунок з карток покупців.
Але напряму з картки покупця продавець не може «стягнути» кошти, для цього йому потрібен посередник між ним та покупцем, який називається «еквайр». Еквайр надає послугу технологічного та інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням платіжних карток. Тобто саме еквайр дає команду банку покупця списати з його картки суму, що належить продавцю за проданий товар чи надану послугу. Далі еквайр збирає до купи всі такі операції за день та надсилає продавцю зібрані кошти, вираховуючи з них свою комісію.

Щоб користуватися послугами еквайра і приймати від покупців платіжні картки, продавець повинен укласти договір з еквайром.

Найчастіше ФОПи користуються двома видами еквайрингу:

  • приймання платіжних карток у точці продажу товарів чи послуг;
  • приймання оплат від клієнтів на сайті через платіжний віджет.

У першому випадку потрібно укласти договір з банком-еквайром і встановити в точці продажу POS-термінал, через який покупці будуть проводити оплати картками.
У другому випадку теж потрібно укласти договір з еквайром (тут еквайром може бути і не банк, а платіжна система), встановити у себе на сайті платіжний віджет, через який покупці зможуть робити оплати зі своїх карток. Платіжний віджет на сайті є повною аналогією POS-термінала на торговій точці.

Отже, робимо висновок: безготівкові розрахункові операції – це виключно операції за участю еквайра, коли продавець уклав з ним договір еквайрингу. Всі інші безготівкові надходження на рахунок продавця, які проходять без участі еквайра, – це не розрахункові операції і через РРО не реєструються.

Еквайрингові операції виникають тільки після укладення договору з еквайром і кошти надходять від еквайра. Всі платежі, що надійшли від еквайра за день, слід зареєструвати через РРО. Як правило, еквайр надає розшифровку отриманих платежів від покупців, за якою можна пробити чеки в РРО на кожний такий платіж.

 

У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

            Якщо Вам була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram