Перебування у країнах ЄС більше 90 днів

Маю таку ситуацію. Перебуваю з дітьми у Румунії більше 90 днів, отримали тимчасовий прихисток, але треба їхати у Бельгію. На запит у міграційній службі в Румунії отримала 2 різні відповіді, одна, що оскільки Румунія не в зоні шенгену, в Бельгії мені нарахують нові 90 днів. Інша, що мої 90 днів сплинули для всіх країн ЄС і в Бельгію мене не впустять. Ні один номер нашого посольства в Румунії і в Бельгії не відповідає, на пошту теж відповіді немає.
Шукаю хто може проконсультувати з цього питання з посиланням на офіційне джерело. Як я можу зараз переїхати до Бельгіі?
У Бельгії планую отримати прихисток новий. Тому що там планую вже залишитися до кінця війни.

05.09.2022 17:20 713

Консультація виконавця

Добрий день.

Стосовно строку перебування.

Згдіно ст.6 Шенгенського кодексу про кордони(зі змінами Постанови (ЄС) № 2016/399 від 09 березня 2016 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0610), максимальна тривалість дозволеного короткотривалого перебування визначається як “90 днів протягом 180-денного періоду […]”. “Датою в’їзду буде вважатися перший день перебування на території держав-членів, а датою виїзду буде вважатися останній день перебування на території держав-членів".

Згідно офіційного сайту ради ЄС https://home-affairs.ec.europa.eu/schengen-borders-and-visa/schengen-visa_en та Постанови (ЄС) № 2016/399 від 09 березня 2016, безвізовий режим поширюється на територію держав-членів ЄС,  Держави-члени ЄС, які є частиною території Шенген: Австрія, Бельгія, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Іспанія та Швеція. Держави-члени ЄС, у яких ще не в повному обсязі впроваджено Шенгенську нормативно-правову базу (тобто не є частиною території Шенген без внутрішніх кордонів): Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія.

Згідно п.44 Постанови (ЄС) № 2016/399 від 09 березня 2016, Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія входять до ЄС, однак не входить до Шенгенської зони(оскільки є певні вимоги, які вони зобовязані виконати для приєднання до Шенгенської зони).

Таким чином, перебування в Румунії не враховуватиметься при підрахунку днів перебування на території Шенгену, оскільки Румунія відповідно до Шенгенської угоди та Шенгенського кодексу про кордони не є державою-членом.  Виходячи з вищевикладеного, Ви можете перебувати 90 днів на території Шенгену протягом 180 днів + перебувати 90 днів на території країн, що не входять до Шенгену(Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія) протягом 180 днів. З урахуванням вищенаведеного у Вас немає перешкод у переїзді до Бельгії, оскільки строк перебуванні у Шенгенській зоні для Вас не сплив. 

Стосовно тимчасового захисту.

Питання регулюється наступним документом - Імплементаційне рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року та Директивою ЄС 2001/55/ЕС.

ЄС гарантує, це надання тимчасового захисту в одній з країн-членів на вибір. ЄС і не забороняє надання тимчасового захисту громадянам України в другий раз, якщо в одній з країн-членів Євросоюзу його вже було надано. Це значить, що рішення про надання «другого» тимчасового захисту залишається за країною, до якої ви звернетесь. Як сказано в заяві Єврокомісії, це може відбуватись на дискреційній, тобто індивідуальній основі. Тому, якщо ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС і бажаєте ще раз отримати його в іншій, Ви можете звертатися до посольств країни(попередньо за розʼясненням), в яку прямуєте, у країні вашого перебування або вже безпосередньо у тій країні де бажаєте отримати тимчасовий захист.

Таким чином, рішенням Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року та Директивою ЄС 2001/55/ЕС, не забороняється отримати тимчасовий захист, якщо його було отримано у іншій країні.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Анна
    Анна
    2 роки

    Направила запит до посольства Бельгії в Румунії, вони відповіли що 90 днів на всі країни ЄС, тобто щоб потрапити до Бельгії порадили мені відкривати візу Д. Як так?

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Це не відповідає дійсності, крім вищенаведених норм, ЄС створили спеціальний калькулятор(https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en) та розʼяснення(https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/docs/short_stay_schengen_calculator_user_manual_en.pdf) до нього в я зазначили, що перебування в Болгарії, Хорватії, Ірландії, Румунії, Кіпрі та Сполученому Королівстві не враховується, оскільки вони (ще) не є частиною Шенгенської зони без внутрішніх кордонів. У той же час країни, що не входять до ЄС, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія належать до Шенгенської зони; короткочасне перебування в цих країнах враховується при оцінці дотримання правила 90 днів / 180 днів. Якщо у Вас є питання звертайтесь у контакти, що зазначені внизу консультації.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram