Дефібрилятор на підприємстві - чи потрібне спеціальне навчання для тих, хто ним надаватиме допомогу?

Добрий день :) У нас підприємство офісного типу, не медичний заклад, не клініка. Купили дефібрилятор, розмістил на ресепшн.
Запитання - чи є обовязковим для підприємства направити на спеціальне навчання когось із співробітників для того, щоб надати допомогу з дефібрилятором?
Якщо такого спіробітника немає - чи буде покарання/штраф за це взагалі?
Якщо таку допомогу з дефібрилятором надаватиме особа без спеціального навчання, але яка знає загальну інструкцію користування дефібрилятором - це буде законно? Чи залежить від наслідків реанімування?

Наші офісні працівники ніби як не відносяться до цих категорій:
Є ЗУ Про екстрену медичну допомогу:
Стаття 12. Особи, які зобов’язані надавати домедичну допомогу
1. Особами, які зобов’язані надавати домедичну допомогу людині у невідкладному стані, є: рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, поліцейські, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги.
11.12.2023 15:36 207

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 177
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 12 ЗУ "Про екстрену домедичну допомогу", Особами, які зобов’язані надавати домедичну допомогу людині у невідкладному стані, є: рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, поліцейські, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми  службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги.

 Порядок підготовки та підвищення кваліфікації з надання домедичної допомоги осіб, які зобов’язані її надавати, визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 2 вказаного Порядку підготовки та підвищення кваліфікації з надання домедичної допомоги осіб, які зобов’язані її надавати (затверджено Постановою КМУ № 1115, Підготовка та підвищення кваліфікації проводяться з метою набуття особами, які згідно із своїми службовими обов'язками зобов'язані надавати домедичну допомогу, знань та практичних навичок з надання такої допомоги особам, які перебувають у невідкладному стані.

Отже, якщо Ви не визначите таку особу на підприємстві, то і, відповідно, не буде обов’язку проводити підвищення кваліфікації такій особі.

Слід зазначити, що законодавство визначає кримінальну відповідальність за ненадання домедичної (а також медичної) допомоги особою, яка має обов’язок надати таку допомогу.  При цьому окремий склад злочину за неналежне надання домедичної допомоги відсутній. Теоретично, така особа може бути притягнути до відповідальності за ненавмисне завдання смерті чи тілесних ушкоджень людині (у випадку настання таких наслідків та доведення причинного зв'язку між діями особи та відповідними насілдками), але така ситуація практично виключається враховуючи, що особа діяла у стані крайньої необхідності. Тому ризики у даному випадку є мінімальними.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram