Оплата комунальних послуг без права власності на квартиру в новобудові

Ми вклали кошти на будівництво житла- оплатили 100% вартості. Будівництво завершення. Забудовник не оформлює акт-приймання передачі квартири без сплати комунальних послуг управляючій компанії за період із завершення будівництва. Договір з управляючою компанією не хочуть підписувати без сплати цих комунальних послуг. Прав власності, відповідно, на квартиру ще не оформлені на нас. Чи має ми ми платити за комунальні послуги та утримання будинку до оформлення права власності на квартиру? Як відстоювати свої інтереси?

09.04.2024 17:36 151

Консультація виконавця

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
У сервісі: 4 роки
63 відгука (62 +) (1 -)
Консультацій: 308
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброго та мирного вечора. Згідно норм чинного законодавства України та враховуючи постановку Вашого питання повідомляю наступне.

Передусім варто зазначити, що задля максимально чіткого та повного з'ясування усіх сторін даного питання, бажано б уважно ознайомитися з пунктами відповідних підтверджуючих документів (додатками до них), укладених з забудовником щодо пайової участі в будівництві багатоквартирного будинку (договори, акт, додаткові угоди і т. д.). Адже дуже часто в змісті саме таких документів приховується багато важливих нюансів, які в подальшому можуть створювати певні непорозуміння між інвесторами та забудовниками. Також важливо з’ясувати на яких підставах та з якого моменту управляюча компанія (перед якою у Вас виник так званий борг) здійснює обслуговування даного багатоквартирного будинку.

Щодо норм чинного законодавства, якими регулюється дане питання, то відповідно до статті 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Тобто, за загальним правилом, обов'язок по внесенню плати за утримання житлового приміщення і комунальні послуги виникає з моменту виникнення права власності, тобто після державної реєстрації такого права. Однак, забудовники часто не передають квартиру до тих пір, поки не буде підписано певний пакет документів, в якому крім акта прийому-передачі можуть бути і договори (рахунки), що передбачають сплату боргу інвесторами за певні комунальні послуги. Лише з моменту підписання таких документів Ви зобов'язані нести витрати по оплаті комунальних послуг. В іншому ж разі – виключно з моменту оформлення права власності на квартиру.

Отже, для того, щоб зрозуміти на скільки законною є вимога забудовника та відповідно управляючої компанії щодо сплати заборгованості за комунальні послуги, необхідно уважно вичитати укладені та підписані між Вами і забудовником документи, що стосуються майнових прав на квартиру (договора, додаткові угоди і т.д.). Якщо ж в змісті зазначених документів не знайдеться жодного пункту, яким було б передбачено сплату комунальних послуг інвесторами після завершення будівництва (здачі в експлуатацію) будинку, на що міг би опиратися забудовник, то навіть, якщо справа дійде до суду, то шанси її виграти у забудовника зводяться до 0. Крім того, якщо забудовник категорично відмовляється оформлювати акт-прийому передачі квартири, що автоматично унеможливлює оформлення Вами права власності на нерухоме майно, то звертайтесь до забудовника в письмовій формі, щоб в подальшому зобов’язати його оформити зазначений акт в судовому порядку.  

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram