Дозвіл на виїзд дитини за кордон

Добрий ранок! Цікавить таке питання! Якщо я за кордоном, в Ізраїлі, а діти з батьком в Україні. Чи можу я оформити генеральну довіреність на свою маму, а вона в свою чергу зможе надавати дозвіл на виїзд дітьми за кордон? Чи це тільки я зможу зробити? Як це працює?

20.06.2024 07:12 142

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
117 відгуків (117 +) (0 -)
Консультацій: 293
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

По-перше, під час дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (абзаз 13 пункту 2-3 Постанови КМУ № 57). Тому в Вашій ситуації, в разі виїзду за кордон з батьком, дозвіл не потрібен.

По-друге, надання подібного дозволу є дією, яку особа повинна вчиняти особисто. Відповідно до ч. 2 ст. 238 ЦК України представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє. Тож таку довіреність Ви не зможете видати.

Проте, в разі необхідності, наприклад в разі виїзду дітей за корон без батька або припинення правового реєиму воєнного стану, Ви завжди зможете формити такий дозвіл, звернувшись до консульської установи в країні перебування. При цьому перебуват на консульському обліку в ьакій країні необов'язково.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram