Питання кадрової політики ( декретна відпустка)

З січня 2023 року йду у декретну відпустку за старшою дитиною з інвалідністю до 16 років . Зараз вагітна . Народжувати у червні .
Скажіть будь ласка яким чином мені мають нараховуватись декретні і чи потрібно для цього переривати декретну відпустку за старшою дитиною ( це третя) і відкривати за дитиною до 3 років .І в які я строки маю це зробити . І

15.11.2023 22:45 292

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, надають відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» — до досягнення 18-річного віку (п. 3 ч. 1 ст. 25 вказаного Закону ).

Вказана відпустка надається без збереження заробітної плати.  У той же час, ви можете оформити надбавку за догляд за дитиною-інвалідом.  Надбавка на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А встановлюється в розмірі:

на дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 6 років -200 % прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

на дитину з інвалідністю підгрупи А віком від 6 до 18 років - 200 % прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.

Надбавка на догляд за іншою дитиною з інвалідністю встановлюється в розмірі:

на дитину з інвалідністю віком до 6 років - 50% прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

на дитину з інвалідністю віком від 6 до 18 років - 50% прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.

Для призначення державної соціальної допомоги заявником, особа якого посвідчується паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/довідка про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), подаються такі документи:

заява;

копія свідоцтва про народження дитини з інвалідністю віком до 18 років;

довідка з місця навчання із зазначенням перебування (неперебування) на повному державному утриманні.

 

Щодо зміни підстави для відпустки: Вам буде потрібно написати заяву роботодавцю про зміну підстави для відпустки для отримання оплатної відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Зробити це бажано до початку цієї відпустки, тобто не пізніше 70 календарних днів до пологів. Декретні виплати, відповідно до ст. 17 ЗУ "Про відпустки", ст. 7 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 «Про затвердження Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» вам мають бути нараховані наступним чином: 

-100% від вашого середньомісячного доходу за наступний період:

1) до пологів - 70 календарних днів;

2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

- Одноразова державна допомога надається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.).

-декретна відпустка до досягнення ребенком 3-річного віку.
Указана відпустка також не є оплатною.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram